Her får du 5 helt konkrete tips på hvordan du styrker selvtilliten!

Inspirasjon samuel-zeller-rk_Zz3b7G2Y-unsplash

Fra vi var barn så fikk vi høre at det du tenker stemmer ikke, eller det du føler er ikke sant. 

Jeg husker mamma skulle gifte seg. Jeg var 6-7 år gammel. Det var bare et enkelt bryllup hos byfogden i Tromsø, og jeg fikk ikke være med. Bestemoren min bodde to timer unna og jeg ble plassert der. Helt grusom syns jeg. jeg gråt og gråt og gråt og gråt. "Slutt å syns synd på deg selv!" Var beskjeden fra bestemoren min. Dette var ikke eneste gangen jeg sa fra om hvordan jeg følte det, eller hva som var viktig for meg. Alltid fikk jeg høre at enten måtte jeg være stille, eller så måtte jeg slutte å synes synd på meg selv. 

En konstant undertrykking av egne følelser i oppveksten gjør at vi kobler oss fra vår egen kilde til informasjon, veiledning og innsikter; intuisjonen. 

Når vi vokser opp trenger vi en voksen som kan bekrefte vår intuisjon for at den skal kunne styrkes inn i det voksne livet, men det er ikke for sent selv om du hadde en barndom der din intuisjon ble undertrykt. 

En av de viktigste tingene du kan gjøre er å stå i egen kraft og styrke din selvtillit. 

Den største utfordringen i forhold til intuisjonen er å kunne gjenkjenne hva som er intuisjon og hva som er frykt. Dårlig selvtillit er basert på frykt og en mekanisme som er med på å holde deg nede, undertrykke dine følelser som er en intuitiv kanal for informasjon. Du har ikke tillit til deg selv, og da er det vanskelig å ha tillit til intuisjonen. 

Dårlig selvtillit hindrer deg veldig i å tro på intuisjonen fordi det ligger som et filter på sinnet ditt og styrer i stor grad hva du tenker, tror og føler om deg selv. Typisk når du har dårlig selvtillit så blir du lett påvirket av hva andre tenker og tror om deg. Du blir lett lei deg om noen sier noe "sleivhendt" til deg, eller om du opplever å bli avvist. Hvordan du føler deg er i stor grad styrt av hvordan du opplever å bli mottatt av andre. Du har gitt din kraft fra deg til en annen person som ikke har samme grunnlaget, erfaringen eller kunnskapen om deg som du har. 

Det som er bra er at dårlig selvtillit er lett å endre, og når du bedrer din selvtillit så vil du også styrke din selvfølelse. Du vil kunne stå stødig i ditt lys og i din kraft, ingen utenfor vil kunne vippe deg av pinnen, og din viktigste kilde til informasjon, veiledning og innsikt er din intuisjon. Din indre stemme, intuisjon, er helt unik for deg så når du styrker din selvtillit så styrker du også intuisjonen. 

Å ikke ta ansvar for egne følelser er som å gi fra seg intuisjonen til en annen. Gi en annen ansvaret for ditt liv, og hvorfor leve noen annens liv når ditt liv er det som er mest spennende for deg. 

Du er 111% ansvarlig for deg, for hvordan du tenker og føler. Selvtillit er et valg DU må ta, nå i dette øyeblikket!

Den du er nå, er ikke den samme som du var for 1 minutt siden, eller for 1 dag siden. Hele tiden er du i endring. Kanskje er endringene nesten umerkelig eller usynlig, men når du tenker deg ett år tilbake så er det mye som har endret seg, sant?

Det betyr at du har makten over ditt eget liv, du kan bestemme deg for hvem du vil være... men vent litt! Er det så lett? Både ja og nei. Bevisstheten om at du kan ta grep om hvordan du endrer deg er viktig, men det er også avgjørende om du tror på det selv. Dersom du ikke helt tror på det så vil det ta lenger tid, ja kanskje til og med livstider før du har fått snudd det ene mønsteret som mater din dårlige selvtillit. 

Når du sier; "Jeg har så dårlig selvtillit." Så er det sant, men det trenger ikke være sant for alltid. Ta et bevisst valg om å endre det så vil du se at når du ser deg tilbake etter et år - så har du mer selvtillit fordi du bestemte deg for å endre det, og fordi du bestemte deg for å tro på deg selv. 

Når du vokser opp er miljøet du vokser opp i av stor betydning. Dersom du ofte fikk høre at du er dum og at du ikke duger til noe så tar du det til deg som en fanget sannhet om deg selv. På samme måte som det tar tid fra miljøet ditt (familien og kulturen) å spire dårlig selvtillit i deg så vil det ta litt tid å snu det. Det tar tid og repetisjon. 

Selvfølelse er hva du føler for deg selv, mens selvtillit handler om tryggheten du har til deg selv. Det henger sammen, og jobber du med selvtilliten så vil du øke selvfølelsen fordi det viktigste du gjør når du styrker selvtilliten er å bli kjent med deg selv. 

Her er fem konkrete tips som vil gi det en god start på å endre dårlig selvtillit til god selvtillit:

1. Sett deg et mål enten i forhold til økonomi, bolig, helse, relasjoner, åndelighet, fritid eller andre ting som er viktig for deg. La målet være konkret og enkelt. Kanskje er et av målene å lage en liten hylle å ha i gangen som et praktisk mål for hjemmet ditt. Daglig meditasjon som et mål for å styrke din åndelighet, eller turer i skogen. Konkrete mål er noe du gjør, ikke noe du føler. Følelsen kommer når du gjør aktiviteten. Det er mange jeg snakker med som har som mål å oppnå indre ro, men det er ikke konkret nok. Et mål for å oppnå indre ro er meditasjon hver dag. 

2. Sett grenser. Lær deg å si nei uten å få dårlig samvittighet. Si ja til deg selv mer, og nei til andres krav på din tid når du ikke føler for det. 

3. Prioriter deg selv. Det er ikke egoistisk å prioritere seg selv. Når du har det bra så har alle rundt deg bra. Spør deg selv: "Hva gjør meg glad?" Når du har svaret så handler du på det. 

4. Ta fullt ansvar for tankene dine og følelsene dine.  At din dårlige selvtillit kommer fra barndom og oppvekst er ikke dine foreldres ansvar nå. Vær oppmerksom på hva og hvordan du sier ting. Ta ansvar og finn ut hvordan du kan snu dine følelser fra vonde dårlig selvtillits følelser til gode opplevelser av deg selv. 

5. Tilgi. Tilgivelse er viktig. Dersom du er sint på foreldrene dine for at de ikke ga deg selvtillit når du vokste opp så er nå tiden inne for å tilgi. De gjorde så godt de kunne, og den eneste som lider under det å være bitter og sint er deg. Gi slipp på det du måtte tro og tenke er årsaken til din dårlige selvtillit gjennom å tilgi menneskene det gjelder, eller situasjonen. 

Hva tror du er det selvtillit eller selvfølelse som står i veien for intuisjonen? Del gjerne dine tanker om selvtillit i kommentarfeltet under.

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar