8 mor / datter mønster som gjør vondt og som påvirker deg i kjærligheten!

Blogg mor datter 8 vonde ting

Helt tidlig i livet så er det første forholdet du har til et menneske, det er moren din. Din opplevelse og dine valg i livet er avhengig av at du har et bra forhold til moren din. Om du ikke har et bra forhold så vil det prege deg i livet ditt. Det vil prege alle forhold du har, både til mannen/kona di, jobben og til barna dine.  

Jeg vokste opp med en mor som godt kunne greid seg uten en som meg på slep. På den andre siden så hadde jeg ikke lært så mye om denne myteomspunnede relasjonen mellom mor og datter. Under kan du lese om 8 forskjellige mønster mellom mor og datter som gjør vondt og som utspiller seg i dine forhold nå.  

 1. Avvisning - avkoblet 

"Moren min viste verken glede eller sinne." En kunde i et av mine veiledningsprogrammer var kommet inn til kjernen av hvorfor hun fryktet avvisning, hvorfor hun følte seg verdiløs. Minnet som kom opp var en gang moren hennes spurte om hun var sulten. "Nei, jeg er ikke sulten" Moren laget uansett mat og ga henne. Hun følte ikke at moren verken så eller hørte henne, og dette skjedde hele tiden i alle mulige situasjoner. Uansett hva hun sa så hørte ikke moren hva hun sa, hun var avkoblet.  

Resultat: Du føler deg uverdig oppmerksomhet og tviler på deg selv mens du på samme tid føler en intens lengsel etter å være elsket, en lengsel etter oppmerksomhet. 

 2. Kontrollerende 

Du blir mikrokontrollert av moren din. Du kan nesten ikke ta et eneste steg før hun er der for å mener noe. Uansett hva du sier så blir det feil og du føler deg uegnet til alt. Moren din mener at alt hun gjør er til ditt eget beste, og når du ikke gjør som hun forventer så kommer martyren frem: "Jeg gjør alt for deg, og dette er takken." 

Resultat: Du blir usikker og hjelpeløs.  

3. Utilgjengelig 

Mødre som ikke viser følelser. De er emosjonelt utilgjengelig for deg. Det kan være at du aldri har fått en klem eller trøst. Når du gråter eller har det vanskelig i livet så er ikke moren din der for å gi deg trygghet og trøst. Du føler deg alene og usynlig.  

Resultat: Du tørster etter oppmerksomhet og er klengete i forhold. Du får aldri nok oppmerksomhet, fra partner spesielt. Du trenger hele tiden bekreftelse fra venner og kjærester.  

4. Overinnvolvert  

Her finns det ingen grenser. Moren din lever gjennom deg. Du er surstoffet hun puster inn for å leve. Alle dine prestasjoner er hennes mulighet til å skinne. Du får aldri helt tak på hvem moren din er fordi hun definerer seg gjennom deg. Du kan kjenne at det er noe "klissent" over forholdet, men greier ikke sette fingeren på det.  

Resultat: Du mister din egenverdi, din identitet og har problemer med å definere hvem du er.  

5. Krigfører 

Her er det "åpen" krigstilstand, en maktkamp mellom deg og moren din hvor moren din går av med seieren hver gang. Disse mødrene vil aldri vedkjenne seg sin egen oppførsel. De er også veldig nøye med å ikke vise denne kristilstanden i offentligheten. I denne gruppen av mødre finner du de som er nedlatende, hyperkritisk, veldig sjalu og konkurrerende. Skyld og skam er våpenet som brukes av disse mødrene. De overgriper med ord og misbruker sin makt for å vinne.  

Resultat: Du føler på en eller annen måte alltid ansvar for hvordan moren din reagerer.  

6. Uforutsigbar:  

Denne er vanskelig for en datter fordi hun vet aldri om det er den "gode" mammaen som er foran henne, eller om det er den "slemme" mammaen. Den ene dagen er det greit å ha med venner hjem, men ikke den andre dagen. Foran andre føler du at hun er på lag med deg, men bak lukkede dører så kan du aldri vite hva som venter. En lusing eller belønning? 

Resultat: Du tror at forhold er uforutsigbare, belastende og til og med farlige. Du velger å være alene for sammen med noen er du i konstant fare.  

7. Selvsentrert:  

Du kan også kalle denne type mødre narsissistiske. Denne moren ser deg som en forlengelse av seg selv, og ingenting annet. Du blir nøye kontrollert sånn at hun ser best mulig ut. Hun er en maktmisbruker og har ingen empati; i stedet er hun opptatt av utseende og hva andre tenker. Den følelsesmessige forbindelsen er overfladisk – selv om hun så klart fornekter dette om du sier det til henne. Taktikkene hun bruker for å kontrollere deg gjør at hun kan opphøye seg selv. Disse mødrene ser bra ut på utsiden. De tar vare på hjemmet sitt og de kan ha fantastiske karrierer – som forvirrer og isolerer deg mer.  

Resultat: Du er Askepott, forvirret og isolert (med en slem mor, ikke stemor som det har blitt endret til). Du bor i en kjeller og alle vet at moren din er en heks.  

8. Motsatt rollemønster: 

Datteren blir mor til sin egen mor. Du er den som har omsorgen og ansvaret for at ting går bra med din egen mor. Når moren din er gammel og trenger deg så er det en ting. I dette mønsteret snakker jeg om når du var liten. Ofte er det døtre av alkoholiserte mødre som erfarer dette. Døtre av alenemødre som får flere barn. Døtre av mødre med depresjon hvor de ikke greier å ta vare på seg selv.  

Resultat: Ingen tar seg av deg. Ingen gir deg emosjonell støtte når du trenger det. Du tiltrekker deg forhold der du blir "moren" i forholdet.  

Nr 2 & 4 var aldri min mor, men alle de andre er gode beskrivelse av moren min. Hva med deg? Kunne du kjenne igjen noen av disse mønstrene?  

Kanskje har du merket det allerede, men det mønsteret som du har med din mor blir gjerne det samme som du har til dine barn og/eller din mann. Ikke alltid og ikke på samme måte, men mye av det. Når du healer forholdet til moren din så vil du automatisk endre forholdet du har dine egne barn og andre nære viktige forhold i livet ditt.

Er du klar for å gjøre noe med dette? For det er faktisk mulig å transformere traumene som ligger i bunn. Jeg har åpnet kalenderen min for en uforpliktende samtale med deg. Klikk på linken under for å finne en tid og en dato som passer for deg. 

Gratis samtale Facebook cover (1)

2 kommentarer

Magdalena
 

Hei jeg heter Magdalena jeg er 31år jeg komme fra Polen og jeg ønsker meg kjæreste jeg trenger hjelp vær så snill klem Magdalena😀😀

Les mer...
Les mindre
Lill Legard
Admin
 

Hei Magalena! Jeg kan hjelpe deg med å å styrke forholdet til deg selv, og gjennom det vil du kunne tiltrekke deg en kjæreste. Klikk på linken under for å booke en gratis samtale for å se hvordan jeg kan hjelpe deg: https://www.lill-legard.no/gratissamtale

Les mer...
Les mindre
  Avbryt

Legg igjen en kommentar