Her er alt du trenger å vite om Kundalini Yoga!

Hva er Kundalini yoga?  

Kundalini Yoga ble først introdusert for vesten på slutten av 1960-tallet av en inder ved navn Yogi Bhajan. Denne yogaretningen har økt i popularitet de siste årene, og du finner menn og kvinner i 48 ulike land som praktiserer. 

Du finner kjendiser som Russel Brand, Gabrielle Bernstein, Jennifer Aniston, Kate Hudson og Gweynth Paltrow, for å nevne noen få, på yogamatte i Kundalini Yoga timer. Andie McDowell gir Kundalini Yoga kredit for hennes ungdommelige utseende, og går til timer i Kundalini Yoga i stedet for å ta botox.  

Kundalini Yoga er en blanding av, til tider, utfordrende og rare pusteteknikker, fysiske øvelser, meditasjoner og chanting. Kundalini betyr kveilet energi, eller metaforisk kveilet slange. Det er en energikilde som ligger nederst i ryggraden. Denne energien er kilden til ditt uendelige potensial.  

"Like a snake, you will need to shed old skins to be more of who you are." Yogi Bhajan 

Målet med Kundalini Yoga er å øke bevisstheten din ved å stilne sinnet og løsne opp i energetiske blokkeringer slik at vital energi kan flyte fritt i ditt system. På denne måten vekkes du fra innlærte illusjoner og våkner opp til å leve ditt potensial.   

Øvelsene i Kundalini Yoga er ofte repetitive over en lengre periode. Det kan være at du holder i en øvelse alt fra 1 minutt til 11 minutter eller mer. Dette gjør at du løsner opp i stagnert energi og beveger energien rundt i kroppen. Utfordringen kjennes både fysisk og mentalt. 

Kundalini Yoga var opprinnelig kun undervist til kongelige og adel i det gamle India og var holdt hemmelig helt til Yogi Bhajan pakket kofferten og reiste til USA. Etter den tid har det spredt seg over hele verden og er nå mer hverdagsyoga enn en hemmeligholdt yogaform. 

Hva er helse effekten av Kundalini Yoga? 

Det er mange årsaker til at så mange velger å praktisere Kundalini Yoga. Effekten av denne praksisen merker du raskt både fysisk, mentalt og emosjonelt. Under ser du noen av de mest populære helseeffektene.  

1. Bygger styrke 

Fordi du holder positurene over lengre tid (noen ganger opp til 11 minutter) så er Kundalini Yoga perfekt for å styrke og tone muskelaturen. Noen av de mest intense pusteteknikkene (ildpust) bygger også styrke i magemuskelaturen. 

2. Bedrer humøret

Du får et skikkelig energi-buzz av å praktisere Kundalini Yoga. Forskning har vist at ved jevnlig praksis så øker serotonin produksjonen (selveste lykkehormonet) i hjernen. Det er ofte du ser inderlige smil på de som nettopp har vært på en Kundalini Yoga time. 

3. Lavere blodtrykk og jevnere hjerterytme

Flere studier viser at Kundalini Yoga, og særlig de yogiske pusteteknikkene som brukes i øvelsene, reduserer risikoen for hypertensjon, høyt blodtrykk. Lange dype åndedrag roer ned nervesystemet og reduserer stress, derved senkes blodtrykket og pulsen.  

4. Bedre hukommelse og fokus 

Å praktisere Kundalini Yoga gjør at du booster både konsentrasjon og hukommelsen din. Det er til og med gjort studier av Alzheimerś Research and Prevention Foundation som anbefaler Kirtan Kriya for å bedre hukommelsen.  

5. Du booster metabolismen og bedrer fordøyelsen 

Gjennom kombinasjonen av pust og yogastillinger så er fokuset i Kundalini Yoga å styrke kjernemuskelaturen og diafragma. Dette bedrer fordøyelsen og forskning har vist at du øker metabolismen, kroppens evne til å omforme og distribuere energi.  

6.Bedre søvn 

Det er tusenvis av meditasjoner og kriyaer i Kundalini Yoga som kan brukes til spesifikke utfordringer du har i livet ditt, deriblant søvn. Når du praktiserer jevnlig, som en gang i uken eller mer, så sover du bedre og det er lettere å sovne når du går å legger deg. Når du våkner kjenner du deg uthvilt og energisk. For å oppnå denne effekten raskt så finns det egne meditasjoner som går på søvn. 

7. Sterkere forhold til din intuisjon 

Kundalini Yoga ble i sin tid brukt for å styrke psykiske evner som intuisjon. I den tiden vi lever i nå, med mye informasjon og påvirkninger fra ulike kilder så er det lett å bli forvirret. Det er vanskelig å velge og vanskelig å vite hva som er sant eller usant. Når du aktiverer intuisjonen så vil du til enhver tid vite hva som er rett for deg. Du vil kunne sortere informasjonen og vite hva som er relevant og viktig. Intuisjonen blir ditt indre kompass som beskytter deg og viser vei.  

8.Mental helse 

Bekymringer, angst, uro, tungsinn, depresjon er bare noen av de mentale ubalansene som vil bedres ved å praktisere Kundalini Yoga. Ved privattimer kan meditasjoner og øvelser tilpasses deg og det som er din utfordring og ditt behov.  

Hvordan praktisere Kundalini Yoga?  

En typisk Kundalini Yoga klasse er delt opp i flere deler.  

  • Du tuner inn med mantraet Ong Namo Guru Dev Namo 
  • En kriya (sekvens med fysiske øvelser og pusteteknikker) 
  • Lang hvile for å integrere kriyan 
  • Meditasjon som kan vare fra 3 minutter til 22 minutter i en vanlig time 
  • Helt til slutt tuner du ut med mantraet Sat Nam 

  

Hver kriya har ulike øvelser i kombinasjon med ulike pusteteknikker. Stillingene er ulike fra kriya til kriya. Det er som en oppskrift og dersom du ønsker å styrke gjennomføringsevnen din for eksempel, så finner du en spesifikk kriya for det.  

En av de mest brukte pusteteknikkene i Kundalini Yoga er lange dype åndedrag og ildpust. Ildpust er raske pust hvor innpust og utpust er like lang. Du pumper med navlepunktet og dette gjør at Ildpusten styrker kjernemuskulaturen. Ildpust styrker også nervesystemet og renser blodbanene.  

Chanting er en stor del av Kundalini Yoga og mantraene som brukes er fra Gurmukhi, et mantraspråk fra Punjabi. Det er uendelig mange mantraer, men to av de mest brukte er: 

Ong Namo Guru Dev Namo som betyr; Jeg bøyer meg for min høyere bevissthet, jeg bøyer meg for min indre lærer og jeg bøyer meg for linken av opplyste lærere i denne tradisjonen.  

Sat Nam som betyr; sannhet er mitt navn.

Meditasjonene i Kundalini Yoga kan ofte være veldig utfordrende og du holder særlig hender i posisjoner som utfordrer sinnet mest av alt. Grunnen til at vi i Kundalini Yoga utfordrer den fysiske kroppen er for fordi det legger et press på systemet ditt (fysisk, psykisk, emosjonelt og energetisk) slik at du aktiverer avslappnings-responsen i kroppen din og selv-saboterende mønster blir tydelig. (Slik at du kan kvitte deg med mønster som holder deg tilbake). Kombinasjonen press og avslapning er det som gir deg en terapeutisk effekt i praksisen.  

Kundalini Yoga lærere bruker ofte hvite klær og turban, men det betyr ikke at du også trenger det for å ha effekt av denne praksisen. Er du nysgjerrig så er det verdt å teste ut. Hvite klær gjør at du er mer åpen, nøytral og det holder negative energier unna. Turbanen gjør at du er mer samlet og tilstede i praksisen.  

Hvem kan praktisere Kundalini Yoga?

Alle kan praktisere Kundalini Yoga. Du trenger ikke å ha gjort Kundalini Yoga før for å være med på en time. Denne yogaretningen passer for deg som ønsker å kombinere spirituell praksis med det å få en real fysisk trening.  

Kundalini Yoga er til tider intenst hvor du både har en fysisk, mental og spirituell effekt av praksisen. Dette er en retning som er perfekt for deg som ønsker fysiske utfordring og mentale utfordringee på samme tid. Nybegynner og viderekommende yogi er ofte i samme klasse. Om du er kjent eller ukjent, ung eller gammel, funksjonsfrisk eller ikke så vil du elske å praktisere Kundalini yoga, og særlig effekten av praksisen din.  

Lill tilbyr online klasser i en egen medlemsportal som åpner et par ganger i året. Meld deg på venteliste for å få informasjon om neste mulighet. Du kan også booke privattimer direkte eller melde deg på en Kundalini Yoga retreat med Lill. Send meg en melding i skjemaet under om du vil vite mer om noen av tilbudene. 

Ta kontakt!

Tusen takk! Vi kontakter deg snart.

Instagram